Топ найбільш зимостійких і смачних сортів черешні
Традиційно черешню вирощують у південних регіонах, оскільки вона вимоглива до тепла. Однак зараз виведений ряд сортів, які зрушили кордон поширення цієї культури далеко на північ. Пропонуємо познайомитися з кращими з них.
Популярний і перевірений сорт. Вже в першій половині червня на дереві з’являються темно-червоні ягоди. Якщо дати їм трохи повисіти на гілках, забарвлення стане майже чорної, а смак – солодким, з невеликою терпкістю в дощовий сезон.
Сорт самобезплідний, з хорошим імунітетом, витримує морози до -35. . . -37°C. Плодоношення щорічне і рясне – в середньому 30 кг з дерева. Ягоди великі – до 9 г, соковиті, помірно щільні.
Цей самобезплідний сорт виведений брянським селекціонером М. В. Каньшиной і засновником НВО «Сади Росії» В. о. Степановим. Результатом їхньої праці стало акуратне дерево, що досягає 3,5 м у висоту, з вражаючим набором характеристик:
· приносить смачні ягоди – дегустаційна оцінка 4,9 балів з 5 можливих;
· врожайність досягає 60 кг з одного дорослого рослини;
· дуже рідко хворіє і майже не уражується шкідниками, добре переносить посуху;
· під снігом без істотних втрат переживає морози до -40°С.
Плоди досить великі, масою 5-6 м, дозрівають приблизно в кінці червня. З-за тонкої шкірки і ніжній м’якоті як можна швидше після збирання їх потрібно вжити в їжу або переробити.
Видатний за багатьма показниками сорт:
· ранньостиглий;
· невимогливий до умов зростання;
· з сухим відривом ягід;
· хворобостійкий;
· великоплідний (маса 6,5-7 м);
· несхильний до розтріскування;
· стабільно урожайний (до 30 кг з дерева).
Черешня Овсуженка відмінно переносить суворі морози. Ягоди дуже ароматні й соковиті, прекрасного смаку і універсального призначення. Єдиний нюанс – сорт самобезплідний. Кращими запилювачами вважаються Іпуть, Брянська рожева, Ревна.
Один з найбільш смачних сортів, здатних рости в різних кліматичних умовах. Під сніговим покривом відмінно зимує в північних районах, витримує засухи, рідко страждає від поширених хвороб, зокрема, коккомікозу. Плодоносить у ранні терміни, щорічно і щедро.
Ягоди красиві, золотисто-жовті, масою близько 5 м, з ніжною солодкою м’якоттю і приголомшливим карамельно-медовим присмаком. У свіжому вигляді вони гарні як самостійний десерт. На зиму плоди можна заготовити у вигляді компоту, варення, джему, повидла, а також просто заморозити.
В кінці липня цей сорт нагородить вас масою глянцевих ягід з жовтою шкіркою і темно-червоним рум’янцем. Спробувавши одну, вам буде складно зупинитися – настільки вони смачні, зовсім як виросли на півдні. Дегустатори оцінили плоди дуже високо – на 4,8 балів.
При цьому саме дерево абсолютно некапризное, досить стійка до засух, коккомікозу і моніліозу, переносить морози до -35°С.
Невибагливий сорт з привабливою бурштиново-жовтим забарвленням ягід, які у міру дозрівання вкриваються ніжним рожевим рум’янцем. Вони містять зовсім небагато кислот, завдяки чому смак виходить дійсно солодким.
Урожай одновимірних ягід (близько 6 м) з легко відокремлюваним кісточкою дозріває в кінці червня – початку липня. З одного дерева можна зібрати 30-35 кг. У Бурштинової хороша зимостійкість (-32°С), висока опірність хворобам і шкідникам.